Tijdens het Nederlands Brassband Kampioenschap in Utrecht op 27 oktober is het A-orkest op de 7e plaats geëindigd in de 1e divisie. Het was de eerste keer dat de band onder leiding van dirigent Pieter Koster op dit nationale podium acte de performance gaf. Op de lessenaar stond het verplichte werk “High Peak” van Eric Ball. Deze compositie stamt uit 1969 en is een uitdaging voor alle brassbands om de klankkleur en muzikale flow goed tot uiting te laten komen. Het muziekstuk is een beeldende, spirituele reis van natuurverschijnselen in de bergen. 

Live commentaar CUBrass:

“De Noord-Hollanders omzeilen de meeste moeilijkheden in de opening en daardoor is het redelijk solide, al klinkt het wat kort gefraseerd. In het samenspel is het niet stabiel en niet alles komt goed naar voren. In Ascent speelt de band beheerst en partituurgetrouw. De band zit comfortabel te spelen en voelt zich op haar gemak op dit podium. Erg veel risico’s worden niet genomen en mede daardoor is het een heel degelijke, misschien weinig spannende uitvoering geworden, met jammer genoeg nog een missertje op het eind.”

Voor het interview met dirigent Pieter Koster en muzikante Annemiek Lindeboom, klik hier

Kunst naar Kracht mocht als 5e band het podium betreden en de jury waardeerde de uitvoering van “High Peak” met slechts 84 punten. Deze notering betekende een laatste plek in de 1e divisie. Een tegenvaller voor dirigent en muzikanten die de afgelopen maanden in een prima voorbereiding gezamenlijk toe hebben gewerkt naar dit kampioenschap. Met de feedback uit het juryrapport zullen dirigent en band hun voordeel doen, zodat de ontwikkeling van het orkest zich in stijgende lijn verder voortzet.