Daar zit muziek in!

Dat is de titel van het schoolproject wat brassband Kunst naar Kracht vanaf het schooljaar 2013/2014 draait op de basisscholen in Avenhorn. Met dit project worden de muzieklessen niet in het eigen verenigingsgebouw verzorgd, maar brengt Kunst naar Kracht het muziekonderwijs naar de leerlingen van gemeente Koggenland. Hiermee komen de leerlingen op hun eigen school in aanraking met de verschillende onderdelen van de muziekwereld.


Muziekonderwijs

Startend in oktober 2013 kregen leerlingen van groep 6/7 op basisschool de Overhaal les van Kunst naar Kracht. 16 weken lang kwam om de week een muziekdocent van Kunst naar Kracht een uur lang muziekles verzorgen. Onder schooltijd kregen de leerlingen muziekonderwijs, waarbij het uitgangspunt is dat de kinderen kennis maken met muziek in de breedste zin van het woord. Op een interactieve manier kregen de leerlingen gedegen muziekonderwijs van gekwalificeerde muziekdocenten. De inhoud van de lessen werd in samenspraak met de docenten van de basisschool vormgegeven. Onderwerpen die o.a. aan bod gekomen zijn: muziekgeschiedenis, verschillende muziektypen, instrumenten, het samenstellen van het notenbeeld en ritmische figuren. Er werd geen gebruik gemaakt van werkboeken, geen toetsen afgenomen en dus ook geen cijfers gegeven. Het moet vooral leuk zijn om muziek te maken!

Lesprogramma

De docenten van Kunst naar Kracht hebben een lespakket samengesteld, waarbij alle leerlingen de beschikking hebben gekregen over een eigen trompet. Zo leerden ze bijvoorbeeld hoe je op een blaasinstrument moet spelen. Ook kregen de leerlingen een workshop van andere muziekdocenten van Kunst naar Kracht. Zo gaven de slagwerkdocent en docent laag-koper een workshop waardoor de leerlingen kennis kunnen maken met zoveel mogelijk verschillende instrumenten. Zo krijgen de leerlingen dus niet alleen les op een blaasinstrument, maar ook op allerlei slagwerkinstrumenten. Na 16 weken werd dit project muzikaal afgesloten i.s.m. het brugorkest van Kunst naar Kracht. De reacties van leerlingen en docenten waren zeer positief.

Drumles schoolproject - Daar zit muziek in

Scholen

Vanaf januari 2015 draait dit muziekonderwijsproject op basisschool De Ieveling en basisschool de Overhaal in Avenhorn. Hierdoor verzorgt Kunst naar Kracht nu op 2 basisscholen het muziekonderwijs. Hierbij wordt het lespakket continue gefinetuned en verbeterd, zodat het nog meer is afgestemd op de behoeften van de leerlingen. Voor meer informatie over dit project kunt u contact met ons opnemen.

Kunst naar Kracht; daar zit muziek in!
Tot slot

Aan het einde van het muziekproject sluiten we op de school af met een leuk mini concertje in samenwerking met New Brass & Rhythm.

De leerlingen van de basisscholen mogen daarnaast, als afsluiter van het muziek project, laten zien wat zij hebben geleerd tijdens het jaarlijkse voorjaarsconcert van Brassband Kunst naar Kracht.