Van zondag 28 juli tot en met zaterdag 3 augustus 2019 namen 9 jeugdleden van brassband Kunst naar Kracht samen met dirigent Pieter Koster deel aan de 29e editie van de International Brass Band Summer School in Wales.

Doel van deze Summer School is om de allround speelvaardigheden en muzikaal begrip van (jonge) brassband muzikanten te verbeteren. Tijdens deze week hadden de 150 deelnemers uit 10 verschillende landen een leerervaring van hun leven onder leiding van een uitgebreid team van wereldberoemde dirigenten en brassmuzikanten.

Vorig jaar had dirigent Pieter Koster aan het bestuur van de brassband het voorstel gedaan om de jeugdleden van Kunst naar Kracht te laten deelnemen aan deze Summer School. Vanuit zijn eigen ervaring pleitte hij ervoor dat zoveel mogelijk jeugdleden deze unieke ervaring zouden mogen beleven. Gezien de kosten voor deze week zou een subsidiebijdrage vanuit de vereniging of de beschermclub wenselijk zijn. Na overleg heeft de beschermclub besloten om per lid een subsidiebedrag beschikbaar te stellen. Passend bij het doel van deze club: financiële ondersteuning van muziekonderwijs voor de jeugdleden.

Zaterdag 27 juli vertrok de groep jonge muzikanten vanuit De Goorn richting Swansea. Tijdens de vakantieperiode is daar op de universiteitscampus voldoende ruimte om alle deelnemers te laten logeren en om alle repetities te laten plaatsvinden.

V.l.n.r. Remy Sterman, Dionne Roskam, Annemiek Lindeboom, Pieter Koster, Niels Dijkstra, Sjon Bakker, Lisanne Britton, Linde van der Wiel, Gerry Roskam en vooraan Zoran Rosendahl

De deelnemers werden in 2 aparte bands ingedeeld, te weten: de Cardinal band en de Boosey & Hawkes band. Daarnaast werd een Massed band geformeerd waarin alle 150 deelnemers samen speelden.

Zie ook: Massed band met Tom Jones “Delilah”

Tijdens deze week waren er individuele lessen, maar ook volledige bandrepetities naast de sectierepetities, ensemble- en dirigeerlessen. Van deze laatste lessen nam dirigent Pieter Koster ook gretig gebruik. Iedere muzikant kon zich tijdens deze week op zijn/haar eigen niveau verder ontwikkelen. De muzikanten hadden ook de mogelijkheid om solo’s voor te bereiden die met pianobegeleiding tijdens een concert konden worden uitgevoerd. Uiteraard was er daarnaast genoeg tijd voor ontspanning en plezier.

De Summer School stond gedurende de hele week onder leiding van de dirigent van de wereldberoemde Black Dyke Band; professor Nicholas Childs. Individuele muzieklessen en sectierepetities werden gegeven door:

  • Cornetten: Richard Marshall, Tom Hutchinson en Chris Turner;
  • Hoorns: Owen Farr en Zoë Lovatt-Cooper;
  • Euphoniums en baritons: Gary Curtin, Daniel Thomas en David Thornton;
  • Trombones: Brett Baker;
  • Bassen: Joseph Cook en Matthew Routley.

Gastdirigent was dit jaar Paul Lovatt-Cooper; een wereldberoemde componist en tevens oud-lid van de Black Dyke Band.

Op vrijdag na het spectaculaire slotconcert met de Massed band werd de week afgesloten met een groot eindfeest. Op zaterdagochtend na het ontbijt en na afscheid te hebben genomen van nieuwe brassband vrienden en vriendinnen, werd de terugreis naar Nederland weer aanvaard.

Een geweldige ervaring voor de jeugdleden van Kunst naar Kracht die mede mogelijk gemaakt is door de leden van de beschermclub. Gezien het enthousiasme over deze Summer School gaat er volgend jaar misschien weer een delegatie naar Wales……..