Brassband Kunst naar Kracht uit De Goorn is op zaterdag 8 juni derde geworden op de Dutch Open Brassband Championships (DOBC) wat gehouden werd in De Oosterpoort in Groningen. Met een score van 92%, slechts enkele punten verschil van de nummer 1 en 2, behaalde de band een podiumplaats! Zo gingen de Goornse muzikanten samen met hun dirigent met een bijzondere prijs naar huis, de martinitoren!

Het unieke concept van dit kampioenschap heeft een grote aantrekkingskracht op bands uit binnen- en buitenland. In totaal namen 19 brassbands deel aan dit kampioenschap; verdeeld over 3 divisies. De brassband uit De Goorn kwam uit in de 1e divisie waar in totaal 7 (internationale en nationale) brassbands de strijd aangingen voor het felbegeerde kampioenschap.

Het 30 minuten durende programma wat alle brassbands ten gehore brachten moest minimaal bestaan uit één wedstrijdwerk naar keuze en een solowerk. De organisatie moedigt deelnemers daarbij aan om nieuw repertoire te spelen. Dat was de reden dat dirigent Pieter Koster de keus had gemaakt om als wedstrijdwerk “St James’s – A New Beginning” van componist Philip Harper op de lessenaar te zetten. Een uitdagend muziekstuk bestaande uit 4 delen waar dirigent en muzikanten hun tanden in konden zetten. Daarnaast speelde brassband Kunst naar Kracht een openingswerk, het eerste deel van “Partita for Band” van Philip Wilby. De solist was onze althoorn speler Sjon Bakker, hij voerde het finale deel van “Concerto for Tenor Horn” van Gareth Wood uit. Om extra sfeer aan het programma te geven zocht de muziekcommissie een mooi koraal uit, een langzaam muziekwerk met veel dynamische verschillen, akkoorden en een langzame melodie. De keuze was snel gevallen op het werk “Hope” van de jonge Belgische componist Stijn Aertgeerts.

Het optreden van alle brassbands werd gejureerd door een drietal internationale juryleden die vanachter een scherm ‘geblindeerd’ de optredens beoordelen. Op deze manier worden alle bands objectief beluisterd waarbij de volgorde van de bands voorafgaand aan de wedstrijd wordt bepaald door loting. Brassband Kunst naar Kracht mocht in dit sterke deelnemersveld als derde band haar programma ten gehore brengen. Het optreden van de brassband uit De Goorn werd door de jury beloond met 92 punten.

Dirigent Pieter Koster: “Ik heb tijdens onze uitvoering ontzettend genoten op het podium. We hebben afgelopen periode samen hard gewerkt om een gedegen en muzikaal optreden te verzorgen. Dat harde werken wordt nu beloond, ik ben trots op de band!”

Voorzitter Arjan Lindeboom geeft aan ontzettend trots te zijn op dirigent en muzikanten: “Na het mooie resultaat dat op dit kampioenschap in 2023 werd behaald (2e plaats), is het geweldig dat deze 102-jarige brassband de trend dit jaar heeft mogen voortzetten!” Want ondanks deze leeftijd heeft de band een aantal jonge muzikanten in haar midden, zij zijn onderdeel van de drijvende kracht van de muziekvereniging! Zij werken hard en willen veel moois bereiken. Naast het deelnemen aan kampioenschappen, organiseren ze veel leuke concerten, waaronder ons jaarlijks voorjaarsconcert in Het Park Schouwburg in Hoorn, en de populaire kerstconcerten in de grote rk-kerk van De Goorn.

Kunst naar Kracht streeft ernaar zo veel mogelijk jonge muzikanten de mogelijkheid te bieden om hun talenten verder te ontwikkelen door gezamenlijk muziek te maken op hoog niveau. Het is mooi om te zien hoe zij elkaar stimuleren om het beste uit zichzelf te halen. Daarbij is het fantastisch dat een muziekvereniging uit zo’n klein dorpje op internationaal niveau zo goed presteert. Nu weten ze zelfs in België dat De Goorn een topbrassband in haar midden heeft!”

Brassband Kunst naar Kracht is op 5 juli en 12 juli te beluisteren tijdens een buitenconcert in Avenhorn/De Goorn.