Tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade zal in het weekend van 8 en 9 juli een internationaal gezelschap van brassbands strijden om het wereldkampioenschap. In vier divisies zullen de bands in de Rodahal een verplicht- en een keuze muziekstuk voor een geblindeerde jury uitvoeren. De band die beide muziekstukken het beste uitvoert wordt kampioen.

Op zaterdag 8 juli zal brassband Kunst naar Kracht uit De Goorn uitkomen in de eerste divisie. In deze divisie nemen 11 Europese brassbands deel: Zwitserland (1), Duitsland (2), België (2) en Nederland (6). De wedstrijd start zaterdag om 10.00 uur en de laatste band zal rond 17.30 uur het podium verlaten.

Brassband Kunst naar Kracht bereid zich al maanden voor op dit evenement. Dirigent en muzikanten hebben diverse (extra) repetities en studiedagen achter de rug om de muziekstukken zo goed mogelijk uit te kunnen voeren. Het niveau in deze divisie is hoog en de bands zijn aan elkaar gewaagd. Volgens voorzitter Arjan Lindeboom wordt dus een enorm spannende wedstrijd, waarbij de “vorm van de dag” ook van invloed zal zijn wie uiteindelijk met de beker naar huis gaat.

Voor het online kanaal van NPO Radio 4 zullen video opnamen gemaakt worden van Kunst naar Kracht waarbij een aantal muzikanten geïnterviewd wordt. Tevens wordt een deel van het optreden gefilmd.

Het klinkt als een cliché, maar winnen is niet het belangrijkste. Deel mogen nemen aan dit grootste muziekconcours ter wereld is al een prijs op zich!